Ronden Banden schakelde ROS in om het bedrijf er weer bovenop te helpen.

Home > Praktijk > Ronden Banden schakelde ROS in om het bedrijf er weer bovenop te helpen.

Begin jaren 70 richtte Frits Ronden een bandenbedrijf op met de toepasselijke naam Ronden Banden. Maurice Kock kwam in 1988 in dienst als assistent-bedrijfsleider. Hij was op dat moment de elfde medewerker. In 2004 nam hij het bedrijf over en het bedrijf groeide verder door. Een flinke dip in 2012 schoot Ronden Banden richting bijzonder beheer. Maurice schakelde ROS Managementregie in om het bedrijf er weer bovenop te helpen. En dat lukte.

Ronden Banden is een regionale groothandel in vrijwel alle soorten merkbanden, met een continue voorraad van 18.000 banden. Vanuit Doetinchem, Nijmegen en Goor leveren ze aan professionals zoals autobedrijven, fleetowners, transportbedrijven, loonwerkers en de industrie, in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Noord-Brabant. Ook de particulier weet Ronden Banden te vinden. Bij Ronden Banden werken 60 mensen.

Maurice: “Banden, ik vind het een prachtig product. Nog boeiender vind ik het om met mijn team aan dat product te bouwen. Het te doordrenken met kwaliteit en service. Deze toewijding zorgt ervoor dat klanten voor ons kiezen: zij weten dat ze niet alleen het beste product krijgen, maar ook dat wij er alles aan doen om de beste klantervaring te bieden.”

Hand overspeeld

De aanpak van Kock werkt. Sinds zijn overname is Ronden Banden flink gegroeid tot een bedrijf met 60 medewerkers in een nieuw pand met werkplaatsen, smaakvol ingerichte verkeersruimten en een indrukwekkend magazijn van maar liefst 1.500 m2. In 2012 kreeg het bedrijf echter een flinke tik. “In Duitsland werd de wet op de winterbanden van kracht. Dit stuwde de vraag naar winterbanden enorm, aan die vraag konden we in eerste instantie niet voldoen. Dus besloten we er beter op in te spelen: we tekenden in overleg met bandenfabrikanten in op een enorme voorraad om alles en iedereen te kunnen bedienen. Om die voorraden te beheren, huurden we extra hallen in. We hebben onze hand echter overspeeld en hielden banden over. Toen ging het hard de verkeerde kant op.”

De afdeling bijzonder beheer trok aan de bel om de kredietrisico’s te verlagen. Ze droegen twee kandidaten voor die Ronden Banden op interim basis door het zware weer zouden kunnen begeleiden. Maurice liet beide kandidaten op gesprek komen voor een kennismaking. “Als je bij bijzonder beheer terechtkomt is dat even slikken. Je bent dan opeens een kwetsbare partij die de regie kwijt is. Een partij die bovendien flink moet investeren om er bovenop te komen. Dan ga je niet zomaar met iemand in zee. Tussen de kandidaten die de bank voordroeg kon ik snel kiezen. Met één kanditdaat had ik geen klik, die gaf geen duidelijk beeld van zijn kennis en kunde. Han van Beek, van ROS Managementregie, deed dat wel. Hij is vriendelijk, doortastend en heeft verstand van zaken. Met hem aan boord wist ik dat we er weer bovenop zouden komen.”

Vertrouwensband

Maurice en Han bouwden een vertrouwensband op; Ronden Banden klom stap voor stap uit het dal. “Dat vertrouwen, dat is heel belangrijk. Voor een bank is de korte termijn belangrijk. Dat was voor mij anders. Ik vroeg me af: als ik hieruit kom, wat heb ik dan nog? Met Han kon ik dit goed bespreken en ik kon ook mijn eigen perspectief toevoegen. Han repareerde onze schuldpositie, mede door zijn goede contacten met de bank en de belastingdienst. Dat heeft hij echt briljant gedaan. Zo zijn we er weer bovenop gekomen. We maakten weer rendement, hadden onze voorraad up to date, onze interne organisatie kwam op orde. In 2017 waren we weer helemaal terug.”

Ronden Banden groeide weer

Maurice creëerde een Raad van Advies waarmee hij allerlei business cases maakt voor de middellange en lange termijn. Hij zette fors in op een aansprekende bedrijfscultuur en versterkte de directie om zijn plannen op papier verder in praktijk te brengen.

Een van die plannen was het uitbreiden met extra filialen en een aandelentransactie aan zijn twee mede-directeuren. “Ik zocht een extra schakel om me te helpen bij zowel de uitbreiding als de transactie en kwam bij Arjan Terlouw uit. Er waren meer adviseurs met de ambitie om mij te helpen, maar met hem voelde het meteen goed. Hij heeft het proces optimaal begeleid, met als resultaat alleen maar tevreden partijen. Een knappe prestatie. Als je met elkaar aan tafel zit om een deal te sluiten, heeft iedereen zijn eigen belangen. De deal die je sluit, moet aan alle kanten kloppen. Arjan is sociaal en empatisch. Hij heeft in een paar maanden tijd alles geregeld met louter tevreden mensen als uitkomst.”

Werkgeluk en fillialen

Op dit moment is alles aan het samensmelten, vertelt de bevlogen directeur. “Aan ons de taak om dit Achterhoekse bedrijf met familiestempel te onderscheiden van de concurrentie die vaak hele diepe zakken hebben. Dat is natuurlijk een uitdaging, maar we slagen erin. Onze toewijding wordt gewaardeerd, dat zien we aan ons groeiende klantportfolio. En klanten zien dat wij plezier hebben in ons werk.

We zijn trots dat sinds februari dit jaar onze vestigingen in Goor en Nijmegen operationeel zijn. Op beide locaties hebben wij naast een bandenhotel, ook een brede en diepe voorraad banden liggen zodat we nog beter, sneller en vaker onze klanten kunnen bedienen.

We kunnen onze ambities alleen maar realiseren met enthousiaste, ambiteuze en gelukkige medewerkers. Ook daar investeren we fors in, in het werkgeluk van het team. Mijn vrouw helpt me daarbij, zij weet als geen ander hoe je medewerkers in hun kracht zet. Dat doe je niet door vanuit je bovenkamer te redeneren, maar door met mensen in gesprek te gaan en meer diepgang te creëren. Te kijken wat er in iemands rugzak zit en wat iemand nodig heeft om fijn te werken.

Garagebedrijven zijn op het moment hartstikke druk en het consumentenvertrouwen is weer steeds positiever. Het gaat een gekkenhuis worden, maar met mijn team tevreden en toegewijde mensen kunnen we dat wel aan.”

Het was erop of eronder, maar Ronden Banden floreert als nooit tevoren