ROS begeleidt Bwaste bij verkoop

Home > Praktijk > ROS begeleidt Bwaste bij verkoop

“In een circulaire samenleving zijn afvalstromen niet het einde, maar het begin van iets moois,” dacht Arjen Bijsterbosch in 2003. Dat was het moment waarop hij zijn bedrijf Bwaste startte. Bwaste benadert afval als grondstof, en helpt als leverancier van ondergrondse afvalcontainers om dit in te zamelen. Een slimme zet: het bedrijf bleek een enorm succes.”

Arjen Bijsterbosch is ondernemer in hart en nieren en heeft ‘een neus voor goede zaken’ – zo luidt een van de aanbevelingen op zijn Linkedin-profiel. “Samen met mijn compagnon Menno Beukema richtten we nu bijna 18 jaar geleden het bedrijf Bwaste op. We kwamen allebei uit dezelfde branche – ondergrondse containers voor inzameling van afval – en wilden de boel eens flink opschudden. Dat is ons gelukt: de benadering van afval als grondstof werd gebruikelijker en Bwaste groeide uit tot een organisatie van meer dan 80 medewerkers en een martaandeel van 40%. Bij deze onstuimige groei van Bwaste hadden we op een gegeven moment extra HR-power nodig. Dat was het moment dat wij voor het eerst met ROS Managementregie in aanraking kwamen. Nicole Kastrop kwam ons versterken en dat is ons zeer goed bevallen.”

 

Tijd voor verkoop

In de jaren die volgden, stak Arjen ziel en zaligheid in Bwaste en onderzocht hij intussen ook een aantal andere kansen. “We hebben op een gegeven moment veel geïnvesteerd in een aantal nevenondernemingen. Zowel diversificatie als beheersing leken ons op dat moment handige strategische zetten. Zo kochten we een eigen aannemerij om de hele bedrijfskolom te beheersen, maar dat bleek financieel helemaal niet haalbaar. In die tijd heb ik geleerd om focus te houden en niet opportunistisch te zijn. Niet alles wat je aanraakt verandert in goud; concentreer je liever op dat waarin je succesvol bent. Als je keihard werkt, met passie en gevoel, dan komt het succes vroeg of laat.”

 Na 14 jaar Bwaste, het was 2017, werd Arjen benaderd door een private equity partij. Arjen was op dat moment vijftig jaar. “De investeerder kwam op een goed moment: ik dacht erover na om weer eens wat anders te gaan doen. Bwaste verkopen zou me die ruimte geven en het bedrijf was volwassen genoeg om door te gaan op de koers die Menno en ik hadden ingezet. Ik herinnerde me de prettige samenwerking met ROS Managementregie en besloot ze weer aan te haken; nu voor een volledige analyse van de bieding die de investeringsmaatschappij ons had gedaan. Dat was het moment waarop ik kennismaakte met ROS. Vanaf het begin wist ik, we hebben met profs te maken.”

Verkoopklaar maken

Arjen en zijn collega’s hadden al het nodige voorwerk verricht. Zo waren de financials op orde, stonden de benodigde contracten en overzichten klaar en waren de jaarcijfers inzichtelijk. ROS kreeg alle data doorgespeeld om daar zijn licht op te schijnen. Voor het juridische gedeelte van de verkoop werd Maarten Kalkwiek van Berculo Advocaten aangehaakt. Arjen: “Als koppel waren ROS en Berculo Advocaten onverslaanbaar. Beter en scherper dan een ploeg Zuidas-advocaten.”

Bwaste was klaar om verkocht te worden, maar ROS zag nog een aantal kansen voor verdere optimalisatie. “Onder zijn auspiciën hebben we behoorlijk wat geherstructureerd om er het maximale voor de aandeelhouders uit te halen. Dat maakte ons een nog aantrekkelijker partij om over te nemen. Nu ben ik zelf een dealmaker, maar ik heb wel goede mensen naast me nodig om snel te kunnen schakelen en momentum te pakken. Als adviseur en advocaat waren fantastische ‘wingmen’. Zij hebben de onderhandelingen en uiteindelijke verkoop naar volle tevredenheid van alle betrokkenen gedaan.”

 

Arjan Bijsterbosch

Nieuw avontuur

Na de verkoop van Bwaste startte Arjen een racketcentrum en investeerde hij in vastgoed. Tot hij de dynamiek van een bedrijf runnen miste. “Ik heb mezelf vorig jaar de vraag gesteld: kan ik nog relevant zijn met een nieuwe organisatie, met ervaren mensen én jong talent? Natuurlijk wel weer in een markt die innovatief is. Dat blijkt het geval te zijn: met mijn nieuwe onderneming Newwaste laten we dit weer zien. Newwaste levert producten voor de hele keten van afvalverwerking, maar onze innovatieve hard- en software maken het verschil. Door technologie te implementeren in het proces van afvalinzameling kunnen onze opdrachtgevers – gemeenten en bedrijven – aanzienlijk besparen op kosten en brandstof. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in ondergrondse afvalcontainers. Wanneer een container vol is, geeft de sensor een seintje naar de chauffeur van een vuilniswagen die op die manier een optimale en effectieve route kan bepalen. Andersom bekeken: hij hoeft dus níet te rijden wanneer de container nog niet vol is.”

Newwaste “groeit als een raket” en Arjen is als ondernemer helemaal in zijn element. Is een toekomst zoals voor Bwaste aan de orde? “We hebben nu de kennis en ervaring om een verkoop aan te kunnen, en weten ook wie we daarvoor moeten aanhaken. Maar dat is zeker nog niet aan de orde. Met Newwaste valt er nog zoveel te winnen. We willen doorgroeien tot toonaangevende kwaliteitsspeler: niet de grootste, wel de beste. De ervaring met Bwaste, inclusief de minder succesvolle exercities, zorgt ervoor dat onze messen geslepen zijn.”